Samuel L. Jackson kiruccant Lappföldre

Így kell jó országimázs filmet csinálni, világsztárokkal, jó kis akcióval, kellő humorral és a megfelelő helyi színek bemutatásával, minden giccs és hamis romantika nélkül!

Az egész olyan, mint egy átlagos, de nagyon jól megcsinált akciófilm, ami mondjuk Oregon vagy Wisconsin helyett egy némileg egzotikusabb helyszínen játszódik, amíg meg nem tudjuk, hogy ez tulajdonképpen egy finn produkció, nem csak finn helyszínen, de finn pénzből, ráadásul helyi mértékkel rekord büdzséből, és persze finn gyártásban. És az igazi főszereplő sem a most is nagydumás Samuel L. Jackson, hanem egy finn kissrác, egy bizonyos Onni Tommila, aki a hollywoodi sztár tökéletesen egyenrangú partnere. És erről is szól a Big Game: A nagyvad (2014), hogy ennek a kölyöknek bizonyítania kell az övéi előtt, és, ha már ott van, egy szuperhatalom vezetője előtt.

Merthogy Finnország légterében támadás éri az amerikai elnök különgépét, amely lezuhan. A szerencsétlenség szemtanúja a tizenhárom éves finn, pontosan lapp kissrác, Oskari, aki bátorságpróbán van a vadonban: a régi népszokás szerint ennyi idősen kell elejtenie egy szál nyíllal első komoly vadászzsákmányát. Szarvas helyett azonban a repülőgép mentőkabinjára talál rá, benne az amerikai elnökkel. A különleges helyzetben az elnök csak Oskarira számíthat, hiszen ő az egyetlen, aki kiismeri magát a vidéken, a különös párosnak azonban nem csupán a természet zord erőivel kell megküzdenie, hanem a terroristák is a nyomukba erednek, hogy bevégezzék, amit elkezdtek. És nem árulunk el túl nagy poént azzal, hogy a terroristáknak az amerikai kormányzatban is akadnak segítőik, így a segélykérésnek is megvannak a maga veszélyei.

Bár a Big Game vérbeli akciófilm, azért itt nem minden történik úgy, ahogy az a hollywoodi filmekben szokott, már csak azért sem, mert Oskari sem egy akcióhős. A saját apja sem bízik abban, hogy tényleg vadász válhat belőle, és bizony gyakran szúrja el a dolgokat, de ha tényleg szükség van rá, bátrabb és agyafúrtabb, mint Bruce Willis! És ez rengeteg vicces és még több izgalmas és feszült helyzetet eredményez a csodaszép finn tájban, ami ezúttal nem csak háttérképként szolgál. Samuel L. Jackson pedig van olyan jófej, hogy ha már rábólintott a szerepre, szépen alájátszik a kissrácnak – akárcsak Ray Stevenson, Victor Garber, Jim Broadbent és Felicity Huffman -, aki máshonnan is ismerős lehet. Ő volt ugyanis a rendező, Jalmari Helander előző munkája, minden idők legsikeresebb finn (horror)vígjátéka, a Rare Exports egyik főszereplője.