Star Wars-rajongók, kíméljenek!

Néhány őrült Csillagok háborúja-rajongó nekivág az útnak, hogy betörjön George Lucashoz, és még a premier előtt lássa a Baljós árnyakat, ami persze nem könnyű dolog. A Rajongók háborúja egy ártatlanabb, lelkesebb korba vezet vissza.

Réges-régen egy távoli galaxisban volt egy olyan idő, amikor a Star Wars franchise még kezelhető méretű volt, amikor nem ágazott el ezerfelé az eredeti történet, nem voltak stand alone filmek és spin-offok. Amikor még rajongónak lenni (nagyrészt) pozitív dolog volt, és nem készítők és szereplők fikázásáról, fenyegetéséről vagy megfélemlítéséről szólt, hanem arról a gyermeki örömről, amivel mindenre tekintett az ember gyermeke, ha felcsendült a Birodalmi induló John Williamstől, Darth Vader nehéz légzése vagy egy lézerkard surranó hangja. Ebben az áldott, de már nem teljesen ártatlan időszakban játszódik a Rajongók háborúja (2008).

Forrás: Odeon

 

Történetünk 1998-ban játszódik, már tudni lehet, hogy George Lucas egy új Csillagok háborúja trilógiába kezdett, de a Star Wars: Baljós árnyak még nem jelent meg, de állítólag már elkészült a film. Ennek premierjére vár a négy országos barát, Eric, Linus, Hutch és Windows, akik számára az eredeti trilógia nem egyszerűen a gyermekkorukat jelenti, hanem az életüket. Nem csoda, hogy alig várják a Baljós árnyak premierjét. Csakhogy az idő szorítja őket, Linus (Chris Marquette) ugyanis halálos rákbeteg, az orvos szerint még négy hónapja van, a premier viszont csak fél év múlva esedékes. A négy huszonéves kattant gondol egyet és felkerekedik. Elindulnak Kaliforniába, be akarnak törni George Lucas otthonába, a Skywalker Ranch-re, hogy elsőként láthassák a filmet.

Forrás: Odeon

 

Ami innen következik, az ötvözi a jó öreg road movie-k laza, furcsa találkozásokra és váratlan kalandokra építő szerkezetét az ún. geek komédiák hangulatával és annak kifacsart humorával. Merthogy kevés lúzerebb dolgot lehet elképzelni annál, mintha néhány felnőtt fickó rohamosztagosnak öltözve egyfolytában Leia hercegnő szexuális életét akarja kitárgyalni. Mivel a főszereplők között nem túl sok ismert nevet láthatunk (talán Kristen Bell és a Trópusi viharból emlékezetes Jay Baruchel a kivétel), így a fanok moziba csábításához az alkotók sok hírességet nyertek meg egy-egy rövid mellékszerep vagy cameo kedvéért. A legemlékezetesebb kétségtelenül a dupla szerepben "tündöklő" Seth Rogen, aki vérbeli Star Trek geekként hőseink egyik legfőbb ellenlábasa (és striciként is megkergeti őket Las Vegasban), de meleg rockerként a rosszarcú Danny Trejo is okoz pár megmosolyogtató pillanatot. Néhány Star Wars szereplő (Billy Dee Williams, Carrie Fisher?) természetesen nem lehetett kérdéses, viszont a Kirk kapitányként elhíresült William Shatner cameója tényleg a film egyik legüdítőbb pillanata.

Forrás: Odeon