Szóval Liam Neeson sem mindig szimpi

Képzeld el, kedves olvasó, hogy a boncasztalon ébredsz fel, mindenki azt hiszi rólad, hogy halott vagy, de Liam Neeson azt mondja, hogy nem lesz semmi baj. Te azonban nem hiszel neki, mert olyan furcsán néz…

 

Még a 90-es évek második felében volt nagy divat a horrorfilmen belül alműfajként a halottasházi film, mint például a Ewan McGegor főszereplésével készült Éjjeliőr a hullaházban, és bár a zsáner népszerűsége hamarosan lecsengett, azért időnként újra és újra mégis felüti a fejét. Mert ugye nagyon jól lehet borzongani egy hullaházban! A holttesteken kívül ott vannak a sötét, ablaknélküli helységek, a mesterséges megvilágítás, a sok hideg fény és a lábujjakra kötött azonosító cetlik, de nem is részletezem, magától értetődő a dolog. Ide kerül egy súlyos autóbalesete után Anna, a fiatal tanárnőnő, aki élet és halál közti átmeneti állapotba kerül, és kétségbeesett harcot folytat, hogy megakadályozza, a temetkezési vállalkozó élve eltemesse.

A halott túlélő

Merthogy a férfi különös viszonyt ápol a holtakkal, beszél hozzájuk, szentül hiszi, hogy még dolguk van ezen a világon, és amikor Anna elé kerül, különös terveket sző vele kapcsolatban. Csakhogy van egy kisfiú is, aki tud a lány állapotáról és a vőlegény is gyanakodni kezd.  A 2009-es A halott túlélő nem az a tipikus szeletelős horrorfilm, hiszen megannyi thriller elemet vonultat fel és van egy bizonyos lélektani oldala is a dolognak. Merthogy van a filmnek egy olyan olvasata is, amely szerint a lány valóban halott, csak a férfi szemében élő – de akkor miért rohangál egy bazi nagy késsel?

A halott túlélő

Christina Ricci, akit a hátborzongatóan vicces Wednesday Addamsként ismertünk meg annak idején az Addams Family-ből, hatalmas szemeivel, különös arcával mindig remekül hozza a bizarr karaktereket, Justin Long pedig mindig valakinek a kedves, de határozatlan pasiját, ők tehát aligha okoznak meglepetést. Ez a feladat Liam Neesonnak jutott, aki karrierje során emlékeim szerint mindig kizárólag szerethető, pozitív figurákat játszott – még akkor is, ha az illető történetesen profi gyilkos, de mindent megtesz a családjáért, mint az Elrabolva szériában. Természetesen a történet olvasatától is függ, hogyan ítéljük meg a karakterét, de rettentő ijesztő tud lenni, főleg azért, mert egyáltalán nem így ismertük eddig!