Sz*rrá röhögtük magunkat annak idején ezen a francia vígjátékon

És ezt ma is megtehetjük, hiszen kedd este megint műsorra tűzi a tévé a Taxi című 1998-as akciókomédiát.

Daniel (Samy Naceri), aki korábban pizzás fiú volt, most a taxi iparban tapos. Ha azt mondjuk, hogy ez a srác sebességmániás, megközelítőleg sem írtuk le a valóságot. Járgánya a plafonig fel van turbózva, úgyhogy ha rendesen rálép a jobb szélső pedálra,

nincs az a rendőrségi radar, ami befogná.

A balszerencse mégis rátalál hősünkre – Emilien, a zsaru (Frédéric Diefenthal) képében, akit épp nyolcadszor húztak meg autóvezetésből. Daniel, ha meg akarja tartani kocsiját, kénytelen elfogadni a rendőr srác ajánlatát: segítsen neki elkapni azokat a német bankrablókat, akik sorra ürítik ki a város széfjeit, majd szupergyors, felspécizett járgányaikon mindig elszelelnek.


Összeáll hát a díszes társaság, hiszen Danielen kívül beszáll a buliba Camille, Emilien anyja, Lilly, Daniel barátnője (Marion Cotillard) meg egy csomó pizzás fiú, akik gyalog, robogókon, de főleg kocsikkal száguldozva mind a pofátlan germánok után vetik magukat. Helyt tudnak-e állni ott, ahol a rendőrség befuccsolt? Elnyerheti-e Emilien Petra, a főfelügyelő lányának szerelmét, akibe fülig bele van zúgva? Visszakapja-e Daniel a jogsiját, hogy teljesüljön az álma, azaz végre egy „igazi” kocsit vezethessen?

A sok kínzó kérdésre rengeteg móka, kacagás, autós üldözés és egyéb akció után kapunk választ.

S habár az aktuális sztori végül nyugvópontra jut, a Taxihoz – a kirobbanó sikerre való tekintettel – nem kevesebb mint négy folytatás és egy amerikai, Queen Latifah, Jimmy Fallon és Gisele Bündchen főszereplésével forgatott remake készült.


Sajnos a második és az azt követő sokadik részek minősége egyre csökkenő tendenciát mutatott, de szerencsére ezzel most nekünk nem kell foglalkoznunk, hiszen kedd este az első részt sugározzák, amikor még minden szép és jó volt. Luc Besson fordulatos és vicces forgatókönyvet írt, a kémia pedig kiválóan működött a középpontban álló botcsinálta, furcsa páros, a Samy Naceri által alakított nagypofájú taxis és Frédéric Diefenthal teszetosza rendőrfigurája között.

Nem utolsósorban pedig ennek az alkotásnak köszönhetjük, hogy a világ felfedezte magának a csodálatos Marion Cotillard-t,

akinek korábban csak jelentéktelen mellékszerepei és nem túl ismert rövidfilmjei voltak, ám itt végre megmutathatta, mit tud – azóta pedig több tucat még csodálatosabb alakítást köszönhetünk neki a Szeress, ha mersztől kezdve a Két nap, egy éjszakán át a Macbeth-ig.

 

Ez is érdekelhet

10 őrült menő járgány Mad Max kocsijától Mágenheim mentőjén át KITT-ig

Természetesen Bud Spencer Dune Buggy-ját és a Starsky és Hutch sorozat Ford Gran Torinóját sem hagytuk ki a listánkból!

Tovább