Újraindul az egyik legjobb brit kosztümös sorozat az M5-ön

Figyelmeztetünk: a Downton Abbey-re rá fogsz csavarodni!

A fiktív yorkshire-i nagybirtokot, a downtoni kastélyt lakó Crawley családnak és hűséges szolgáik hadának érzelmes és kalandos történetét először 2010-ben követhették a nézők – de a Downton Abbey eredettörténete ennél is régebbre nyúlik vissza:

Robert Altman 2001-es kosztümös drámájáig, a Gosford Parkig.

A film forgatókönyvét Altman és Bob Balaban ötlete nyomán író Julian Fellowes ugyanis a korszakot érintő háttérkutatásai során annyira beleszeretett a XX. század tízes–húszas–harmincas éveinek világába, hogy mindenképpen ki akarta még aknázni ezt az időszakot: megalkotta hát a szigorú, de igazságos Robert Crawley-t, Grantham earljét (Hugh Bonneville), aki egy amerikai nőt vett feleségül, a felnőtt lányok anyjaként is bűbájos Corát (Elizabeth McGovern).


Amikor 1912-ben, épp a Titanic katasztrófájának a napján bekapcsolódunk a sztoriba, a házaspárnak már három felnőtt lánya van, és a közelükben él Robert özvegy édesanyja, Lady Violet Crawley is (a közönségkedvenc Maggie Smith alakításában). És akkor a birtokot és a házat „üzemeltető” személyzet sok-sok tagjáról még nem is beszéltünk, akik szintén fontos szerepet játszanak Crawley-ék történetében, hiszen szinte családtagként viszonyulnak hozzájuk is.

Fellowes alkotása pedig még a Gosford Parknál is hatalmasabb siker lett:

a legendás Büszkeség és balítélet-sorozat óta ez lett a legsikeresebb kosztümös széria Nagy-Britanniában – és persze a világ sok más országában is imádják. Olyannyira, hogy az eredetileg háromra tervezett évadok számát az alkotóknak meg kellett duplázniuk, majd a rajongók két mozifilmes folytatást is kiköveteltek.

Ez is érdekelhet

Robert Altman nélkül Downton Abbey se lenne – Nézz filmeket a rendezőzsenitől!

15 évvel ezelőtt, 2006. november 20-án hunyt el Robert Altman, az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb filmrendező a XX. századból. Összeszedtük, mely filmjeit nézhetitek meg akár most rögtön a tévében vagy valamely streaming szolgáltatónál.

Tovább


S habár a Downton Abbey rengeteg melodrámai fordulatával és az állandó egyensúlyozással a szomorú és a vidám történések között szabályos szappanopera, olyan elképesztően magas színvonalon van megvalósítva a forgatókönyvet, a színészi játékot, a rendezést és a sorozat minden elemét tekintve, hogy egy-egy epizód is moziélményt képes nyújtani.

Így nem lehetünk elég hálásak az M5-nek, hogy augusztus 2-án, szerdán este 9-től elölről kezdi a sugárzását ennek a kosztümös csodának, minek köszönhetően mindenki, aki eddig lemaradt volna a sorozatról, nulláról kezdheti a Crawley-ékkal való ismerkedést. Ráadásul rögtön két részt is kapunk, hiszen 22:20-tól a második epizód is lemegy;

és így tovább, minden szerdán, nagyon reméljük, hogy a végtelenségig – vagy legalábbis a hatodik évad utolsó epizódjáig.

 

A második Downton Abbey-mozifilmről írt kritikánk

Tovább kényeztetik a rajongókat a Downton Abbey alkotói

Továbbra is csak rajongóknak ajánlott a hat évadot megért brit kosztümös sorozat nagyjátékfilmes folytatásának folytatása, a Downton Abbey: Egy új korszak. De nekik nagyon!

Tovább