Vágó István 8 legemlékezetesebb tévéműsora

A 74 éves korában elhunyt kvízmester a Van benne valami, az Álljunk meg egy szóra!, a Mindent vagy semmit vagy a Legyen Ön is milliomos! adásaival túlzás nélkül milliókat ültetett le a tévékészülékek elé.

2023. április 29-én, 74 éves korában elhunyt a magyar televíziózás egyik emblematikus alakja, a műveltségi vetélkedők állandó házigazdája, Vágó István. Olyan legendás műsorokkal szegezett túlzás nélkül milliókat a tévékészülékek elé a '80-as, a '90-es és a 2000-es években, mint a Van benne valami, az Álljunk meg egy szóra!, a Mindent vagy semmit vagy a Legyen Ön is milliomos!

Ezeknek az adásoknak a legjobb pillanataival emlékezzünk most együtt az ország kvízmesterére!

 

Forrás: RTL Klub

 

1. Van benne valami

Vágó Istvánra anno az 1975-ös Riporter kerestetik című vetélkedőben figyelt fel Vitray Tamás, aki később fel is ajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. A Van benne valami 1987-ben indult el a Magyar Televízió műsorán, és egészen 1993-ig futott nagy sikerrel. A játékosoknak lényegében Vágó Istvánnal kellett barkochbázniuk, miközben ketyegett a rendelkezésre álló idő. A főcímdalt a korszak felkapott popsztárja, a Hungáriából kivált Dolly énekelte, aki az alábbi sorokban foglalta össze a Van benne valami lényegét:

A témát ha VÁGOD,
teljesülhet az álmod!

A nyeremények tényleg az álom kategóriába tartoztak a '80-as években: mosógépet, lemezjátszót vagy épp Romet motorbiciklit vihetett haza a pengeéles eszű játékos a Centrum Áruház jóvoltából – no persze aki hazardírozott, és inkább a redőny mögötti tárgynyereményt választotta, az könnyen hoppon maradhatott, mert lehet, hogy ott csak egy golyóstoll volt...

 

2. Házaspárbaj

Ezt a Vágó István által vezetett szórakoztató műsort a '80-as évek végén szilveszter idején vette elő a Magyar Televízió. A Házaspárbaj tényleg az volt, amit a címe is sugall: a korszak híres „celebpárjai” versenyeztek egymással szórakoztató formában. Az 1987-es adásában például Felföldi Anikó és Körmendi Vilmos, Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos, Poór Klára és Farkas Bálint, valamint Schmidt Bea és Tahi Tóth László mérkőztek meg egymással „ügyességben, társismeretben és más művészi ágakban való jártasságban”. 1988-ban pedig Pogány Judit és a Kossuth-körszakállal elég mókásan festő Koltai Róbert csapott össze a Böröndi Tamás–Kovács Zsuzsa-párossal és a Zsadon Andrea–Szolnoki Tibor-duóval.

 

 

3. Kerékbár

Ez az 1989 és 1993 között futó tévéműsor az Egyesült Államokban 1975 óta népszerű Wheel of Fortune magyar verziója volt, két különbséggel:

  1. Itt nem sorban pörgették meg a „szerencsekereket” a játékosok, hanem az mondhatott betűt és guríthatta a golyót a kerékbe, aki a leggyorsabban adott jó választ Vágó István kvízkérdéseire.
  2. A játékosok pontszámai nem a tárgynyereményekre elkölthető forintokat jelképezték, hanem megszerzett kilométereket, amelyekkel be lehetett húzni egy-egy utazást Sopronba (190 km), Ciprusra (1800 km) vagy akár Dubajba (4280 km), az IBUSZ, a Malév Air Tours és a Chemol-Travel szponzorációjának köszönhetően.

 

A főcímdalt ezúttal is Dolly énekelte. A rendszerváltás utáni években azonban már annyira nyilvánvaló volt a műsor Wheel of Fortune-re való hajazása, hogy a Kerékbár 1993-ban megszűnt, és még ugyanebben az évben elindult a Szerencsekerék (amit már nem Vágó, hanem Gajdos Tamás és Klausmann Viktor vezetett).

 

 

4. Álljunk meg egy szóra!

Az Álljunk meg egy szóra! szintén Vágó István műsora volt, amelyben frappáns 9 percben reflektáltak Grétsy László nyelvészprofesszorral együtt egy-egy szó vagy kifejezés eredetére, helyességére, illetve nézői kérdésekre válaszoltak. A stúdiófelvételek mellett gyakran kimentek külső helyszínre, az utcára is, ha éppen ott értek tetten egy-egy helyesírási vagy nyelvhelyességi hibát (a kinti felvételek bája figyelhető meg az alábbi videóban is, amelyben egy rosszcsont gyerek kiszúrja, hogy tévéfelvétel zajlik, és bolondozik egy kicsit a kamerának). Érdekes módon ma már nem tudni, mikor indult és meddig tartott ez a műsor, mert arra még maga Vágó István sem emlékezett pontosan. Az biztos, hogy valamikor a '80-as éve évek közepén kezdődtek az adások, 1997-ben pedig az 500. adás alkalmából az Álljunk meg egy szóra! nívódíjat kapott, de nem sokkal ezután Vágó elbocsátása miatt meg is szűnt.

 

5. Szilveszteri Csemege

Vágó Istvánban az volt a nagyszerű, hogy lényegében bármilyen kvíz, vetélkedő és egyéb műsor levezénylését rá lehetett bízni a Magyar Televízióban. Ilyen beugrás volt egyebek között az 1992-es esztendő utolsó napján a Szilveszteri csemege is, ami a nap során többször is visszatért a képernyőre. A címe természetesen nem volt véletlen: a játékban fiatal házasok mérkőztek meg egymással különféle vicces vetélkedőkben, a győztes páros pedig egy káposztásmegyeri Csemege üzletet boldog tulajdonosa lett, amit családi vállalkozásként vihetett tovább.

 

 

6. Mindent vagy semmit!

Színarany telefonkártya, GAZ furgon a GAZ-Impextől, Limara, Top Joy, Pesti Műsor ingyen mozijeggyel – Vágó István válltöméses zakója nélkül is azonnal be lehet azonosítani, hogy a reményekkel teli, '90-es évek Magyarországán járunk. A Mindent vagy semmit! 1993 és 1999 között futott a tévében – az éveken át tartó siker záloga leginkább az volt, hogy Vágó zseniálisan gyúrt össze benne két népszerű, ám idtthon ismeretlen amerikai kvízműsort, a Jeopardy!-t és a Sale of the Century-t.

Előbbiből a jól ismert sokképernyős elrendezést, és a frappáns nevű témaköröket vette át, egyre nehezebb, de egyre több pontot érő, ötletes fejtörőkkel. Utóbbi műsorból pedig azt az izgalomfokozó faktort vette kölcsön, hogy a győztes játékosnak az adás végén mindig döntenie kellett: vagy bevásárol az addig gyűjtögetett pontjaiból egy raklapnyi mesés tárgynyereményt, vagy visszatér a következő részben is, ahol ha ismét lenyom minden aktuális ellenfelet és megtartja a pontjait, majd megint visszajön, és talán a végén övé lehet majd az álomautó...

 

 

7. Játék határok nélkül

Ez is a '90-es évek tipikus tévés vetélkedője volt, aki akkor volt gyerek, egészen biztosan látott pár olyan részt, amelyben svájci, cseh, walesi, görög, olasz, portugál és magyar játékosok pottyanak bele a medencébe minden féle színes maskarákban. A külföldön akkor már évek óta népszerű Jeux Sans Frontières című vetélkedősorozatba mi csak 1993-ban csatlakoztunk be a műsor 10. elődöntőjét ráadásul Kecskeméten rendezték meg, Bartók Béla világhírű operája, A kékszakállú herceg vára köré felépítve. A vetélkedő házigazdája ekkor Geszler Dorottya mellett Vágó István volt, de a következő, 1994-es évadtól már Gundel-Takács Gábor lett az állandó társműsorvezető.

 

 

8. Legyen ön is milliomos!

Ennél a kisebb-nagyobb megszakításokkal 2000-től egészen 2019-ig futó, igen népszerű, kezdetben hetente, majd később már minden hétköznap jelentkező műveltségi vetélkedőnél a korábbi Vágó-műsorokkal ellentétben már meg kellett vennie a tévének a Who Wants to Be a Millionaire? licencjogait a brand eredeti tulajdonosától, a Celador nevű produkciós cégtől. Az eredeti brit változat 1998-ban indult el az ITV-n, és azonnal kirobbanó siker lett, mivel a feje tetejére állította az addigi műveltségi vetélkedők jól ismert dramaturgiáját. Itt ugyanis nem egymással viaskodtak időre a versenyzők, miközben gombokat nyomogattak és villámkérdésekre válaszoltak, hanem a hol kekeckedő, hol segítő szándékú (de persze többnyire azért ekkor is gonoszkodó) játékvezető orra előtt ültek, egy olyan fullasztó, arénaszerű stúdióban, ahol szinte sercegett a levegő a feszültségtől – főleg amikor 40 millió forint volt a tét!

Vágó István 2000-től 2008-ig volt a vetélkedő házigazdája az RTL Klubon. Ezalatt nem egy játékelem („Telefonos segítséget kérnék!”, „Felezzük meg, Vágó úr!”) és műsorvezetői bonmot vált mémmé vagy épült be szervesen a közbeszédbe (lásd az elhíresült „Tökön szúrom magam!”-elszólást a lenti videóban, amikor a mindig higgadt úriember Vágót kihozta a sodrából az egyik tötyörésző játékos). A vetélkedő a fénykorában, Vágó műsorvezetősége alatt nem ritkán 1,8 milliós nézettséget is produkált, ezt a sikert azonban a későbbi házigazdák (Fábry Sándor és Friderikusz Sándor, illetve legutóbb a TV2-n Gundel Takács Gábor) már nem tudták megismételni.