Vannak vadászbalesetek

Sam Rockwell mindig zseniális, az Egyetlen lövés (2013) című megváltástörténetben is az, és gond nélkül elhisszük neki, hogy egy lepusztult vidéki suttyó, és azt is elhisszük, hogy suttyóként is lehet belőle hős.

Az Oscar-díjas, meg ugye Golden Globe, BAFTA és még ezer más díjat hazavivő Sam Rockwell nemzedékének egyik legjobb, ha nem a legjobb amerikai színésze, aki szinte bármit el tud játszani az őrült milliomostól az űrhajóson át a rasszista rendőrig – utóbbiért kapta az Oscart. És Rockwell nem csak bármit és bárkit el tud játszani – na jó, mondjuk egy japán sumó birkózó még neki is kihívás lenne -, de sokat is játszik, így néhány filmje még nekünk is meglepetés. Az Egyetlen lövés (2013) nem jutott el annak idején a hazai mozikba, és már csak azért is érdemes „bepótolni”.

A film hőse John Moon (Rockwell), aki a válását követően, és mivel családja elveszíti a farmját, Nyugat-Virginiába költözik, ahol vadászatból tartja fenn magát. Egy nap vadászat közben véletlenül halálosan megsebesít egy erdőben kószáló nőt. Amikor Moon a haldokló nőhöz rohan, a holttest mellett egy pénzzel teli dobozt talál. A férfi rémülten igyekszik eltüntetni a gyilkosság nyomait, és magához veszi a pénzt. Hazatérve igyekszik felvenni élete fonalát, ám hamarosan fenyegető levelet kap egy bűnbandától. A banda főnöke (Jason Isaacs) tudja, mit tett Moon, és tudja, hogy nála van a pénz, csak azt nem tudja, hogy a látszólag ártalmatlan férfi nagyon kemény ellenfél, hiszen nincs mit veszítenie. És első hallásra mindez sokban hasonlít a Nem vénnek való vidék alaphelyzetére, de David M. Rosenthal (Aranyajtó, Janie Jones) rendező egy sokkal egyszerűbb és szikárabb túlélő krimit csinált.

Vagy nem is tudom pontosan, milyen műfajról beszélünk, esetleg isten háta mögötti thrillerről vagy drámáról, véres megváltástörténetről, de mindegy is, mert itt Rockwell játéka számít, és az a világ, amit az ő alakja köré építettek. És nem egy remek színészt tettek mellé, a rendszerint gonoszokat játszó Isaacson túl ott van Jeffrey Wright, Ted Levine, Kelly Reilly és színes foltként William H. Macy, mint a kisváros simlis ügyvédje. És ők így együtt elég robbanékony elegyet alkotnak, és talán a rövid tartalomból is derült, hogy ez nem az a történet, amelynek nagy nyertesei vannak.