Zsarut ne öljetek! - Tripla kilences

Márpedig a címbéli rendőrségi kód, a Tripla kilences pontosan egy kolléga elvesztését jelöli, amire nyilván minden járőr azonnal ugrik. És ilyenkor szabad a pálya minden bűnözőnek.

Vajon ez a tavaly bemutatott film miért nem került annak idején a magyar mozikba? Merthogy adott az izgalmas téma, egy jó sztori, a nagyszerű rendező és egy elképesztő szereplőgárda, és ennél tizedennyire érdekes és ígéretes filmeknek is akad magyar forgalmazója, de a Tripla kilences érthetetlen módon nem került a filmszínházakba, amit én személy szerint is nagyon bánok – de ma mindent pótolni lehet.

Az ausztrál John Hillcoat (Az út, Az ajánlat és a látványos, feledhető Fékezhetetlen) sosem a finomkodásáról volt híres, filmjei mindig kérlelhetetlenül erőszakosak, ugyanakkor stílusosak, rendkívül erős a hangulatuk, és mindig erős a történetük. Ez a film sem kivétel, legfeljebb annyiban, hogy a jelenben játszódik – a rendező eddig inkább a múltat vagy az elképzelt jövőt preferálta -, hősei pedig rendőrök – jó zsaruk és rossz zsaruk. A rossz zsaruk az orosz maffiának dolgoznak, akik ezúttal megzsarolják őket: addig nem hajlandó kifizetni a korábbi munkájukat, amíg végre nem hajtanak egy újabb vakmerő rablást, amivel bizonyítékokat semmisíthetnek meg a maffia feje ellen. A csapat tagjai csavaros tervet szőnek, elhatározzák, hogy figyelemelterelésként kinyírnak egy zöldfülű zsarut, így a város másik felében nyugodtan elvégezhetik a munkát.

Tripla kilences

És itt a legkisebb szerepben is hatalmas sztárokat látunk, még akkor is, ha öt perc alatt elintézik őket. Az újonc rendőrt a friss Oscar-díjas Casey Affleck alakítja – már csak ezért sem értem, miért nem haraptak a filmre -, mellette pedig feltűnik Chiwetel Ejiofor, Norman Reedus, Aaron Paul, Gal Gadot és Woody Harrelson is, az orosz maffiozófeleséget pedig Kate Winslet játssza, szinte felismerhetetlenül. És az akció non-stop, egy komplett rendőrségi kiképzést fel lehetne építeni ezekre a jelenetekre, legyen szó egy lakás átkutatásáról vagy utcai összecsapásról, a film eleji bankrablás pedig elképesztően izgalmas. A kisebbik Affleck pedig igazi meglepetés: azt eddig is tudtuk, hogy jobb színész, mint bátyja, de akciófilmben is abszolút hiteles, ráadásul nem afféle izomagy Rambóként, hanem gondolkodó, de az ösztöneire is hallgató, ha kell, kökemény zsaruként.

Tripla kilences