10 dolog, amit nem tudtál Aretha Franklinről

1942. március 25-én született, azaz kereken 80 éves lenne a soul királynője. Íme néhány érdekes infó a legendás énekesnőről.

12 évesen szülte első gyermekét

Hátborzongatóan fiatal, mindössze 12 éves volt, amikor életet adott első gyermekének. A rossz nyelvek azt rebesgették, hogy édesapja rontotta meg, azonban a kicsi apja az egyik osztálytársa, egy Donald Burk nevű fiú volt. És ha ez nem volna elég elképesztő, 14 évesen ismét teherbe esett egy másik vele egykorú sráctól. A két bébiről nővére és nagymamája gondoskodott, így ő az énekesnői karrierjére koncentrálhatott.  Második gyermeke születésének évében, 1956-ban egy templomban rögzítette is első lemezanyagát, egy gospel albumot. Igen, az alábbi felvételen 14 (!) éves:


Sosem járt zeneiskolába

Autodidakta módon tanult meg zongorázni, korai éveiben saját magát kísérte, de kottát sosem tudott olvasni. Később, már legendás előadóként megkérdezték tőle, mi az, amit leginkább megbánt az életben, mire azt válaszolta, hogy az, hogy nem tanult meg kottát olvasni. A 2000-es évek során többször is azt nyilatkozta, hogy szeretne beiratkozni a neves Juilliard zeneiskolába, s bár erre végül sosem volt ideje, magánórákat vett egy ott végzett tanártól.


Korán elbízta magát

16 évesen először járt New Yorkban, ahol ének-és táncórákat vett. A nagyváros pezsgésétől máris fejébe szállt a dicsőség, így amikor először tért haza Detroitba - ahová 5 éves korában költöztek át Memphisből - nem volt hajlandó besegíteni a nővéreinek és unokatestvéreinek a házimunkába.

Amikor édesapja belépett a szobába, és megkérdezte, miért nem teszi a dolgát, azt felelte: „Én egy sztár vagyok, nekem nem kell ezt csinálnom. Voltam New York City-ben is.” Erre az idősebb Franklin így felelt: „Hát, ide figyelj, te sztár, jobb, ha elindulsz a konyhába és bemutatkozol a mosatlan edényeknek.

Elmondása szerint abban a pillanatban megszűnt „sztárnak” lenni, és akkor nagyon nagy szüksége volt arra, hogy édesapja visszarántsa a földre. És még valóban évekig nem volt igazi híresség, hiszen habár már 18 évesen lemezszerződést kapott a Columbiától és a turnézásból egész jól is keresett, a nagy sikerek csak 1966 után érték utol, amikor átigazolt az Atlantic kiadó istállójába.


A Respect nem az ő dala volt, de mégis vele azonosítják

Bár leghíresebb dalát első alkalommal nem ő, hanem a dal szerzője, Otis Redding jelentette meg kislemezen 1965-ben, a szám Aretha előadásában vált slágerré két évvel később. Az ő verziójában nővérei vokáloztak, ő pedig egy új sort is belerakott a szövegbe ("sock it to me – nagyjából annyit tesz: add meg nekem"). Bár az ominózus mondatban sokan szexuális áthallást véltek felfedezni, az énekesnő szerint erről szó sem volt.

 

Kampányolt egy „terroristáért”

Amikor 1970-ben letartóztatták a Fekete Párducok nevű radikális polgárjogi mozgalom aktivistáját, a 26 éves Angela Davist, mert nevét összefüggésbe hozták egy lövöldözéssel, Aretha felszólalt az érdekében és felajánlotta, hogy kifizeti az óvadékát, „legyen az 100 vagy épp 250 ezer dollár”. Az énekesnő híresen a polgárjogok élharcosa volt, azonban Davis megosztó személyiség volt, akit Nixon elnök „veszélyes terroristának” nevezett. Végül az óvadékot nem engedélyezték, azonban a fiatal nőt felmentették minden vádpont alól és később számos alkalommal köszönte meg nyilvánosan Franklin nagyvonalú segítő szándékát.

 

A Blues Brothersben külön szerepet írtak neki

John Landis 1980-as kult klasszikusában egy éneklő pincérnőt, Mrs. Murphy-t alakította, a karakter pedig személyesen neki lett kitalálva. Habár a filmben a Think című slágerét énekelte el, ő eredetileg a Respectet szerette volna előadni, Landis szerint azonban az általuk preferált dal illeszkedett a sztoriba, így nem akarták megváltoztatni azt. Franklin beleegyezett a dologba, cserébe mindössze annyit kért, hogy hadd zongorázhasson ő maga a számban, ami a rendező szerint abszolút a dal előnyére vált. Közel 20 évvel később, az 1998-as Blues Brothers 2000 című folytatásban aztán végre előadhatta a Respect című örökzöldet is.


Félt a repüléstől

1984 óta nem szállt repülőre, mert tartott a légi közlekedéstől. Néhány évvel korábban egy útja alatt a gép erős turbulenciába került, ez okozta nála a traumát. Még egy kurzuson is részt vett, hogy legyőzze félelmeit, de két órán nem tudott részt venni, így végül nem fejezte be a képzést és soha többé nem szállt repülőre, busszal utazott minden fellépésére.

Nem szerette a légkondit

1998-ban a VH1 zenecsatorna által szervezett Divas Live koncert fellépője volt Shania Twain, Gloria Estefan, Celine Dion, Mariah Carey és Carole King társaságában. A szervezőknek azonban kikötötte, hogy csak akkor vesz részt az eseményen, ha nem használnak légkondicionálót, mivel féltette tőle a hangszálait. Amikor azonban megérkezett a próbára, a klíma nem volt kikapcsolva, így aztán - ahogy egy dívától elvárható - elhagyta az épületet. Senki nem tudta, hogy vajon visszajön-e, de végül megérkezett, s habár próba nélkül, de végül színpadra lépett a műsorban.

 

Beszólt a Super Bowl szervezőinek

Amikor 2006-ban az amerikai futball bajnokság döntőjét Detroitban rendezték meg, sokan azt gondolták, hogy a rendkívül fontos zenei történelméről is ismert városban majd egy onnan származó előadó lép színpadra, azonban a szervezők sokak meglepetésére az angol The Rolling Stones mellett tették le a voksukat. Ez sokakból ellenérzést váltott ki, Aretha pedig hangot is adott a véleményének:

Hogy merészeltek idejönni Detroitba, a zenei legendák városába és nem felkérni valamelyiküket a részvételre?”

Az NFL szerencsére vette az adást, és gyorsan le is szerződtette Stevie Wondert egy produkcióra, Arethát pedig arra kérte, hogy Aaron Neville-lel együtt énekelje el az amerikai himnuszt. A megkeresést egy rendkívül különleges megtiszteltetésnek nevezte, és eleget is tett a felkérésnek.

 

A színpadra is magával vitte a pénztárcáját

Akárcsak Chuck Berry, még ő is abból a generációból származott, akik jobbnak látták, ha biztosra mennek: minden esetben előre és készpénzben kérte a fellépti díját. Volt, hogy 25 ezer dollárt is le kellett számolni neki, amit a kézitáskájában tartott, amit még a színpadra is magával vitt, jól látható távolságra helyezve azt.  Még 2015-ben is, amikor a Kennedy Centerben Carole King életműve előtt tisztelgett a szerzőnő által írt (You Make Me Feel Like) A Natural Woman című dallal, amit ő vitt sikerre, akkor is nála volt a pénztárcája, amit a zongora tetejére helyezett, mielőtt belekezdett a csodálatos előadásba.

 

Címlapkép: David Redfern/Redferns