Így találták meg a tökéletes videóklipet az európai MTV indulásához

Jobb klipet nem is választhattak volna.

Amikor 1981-ben elindult az MTV az Egyesült Államokban, a "Video Killed The Radio Star" című klipet adták le elsőként, ami tökéletesen illett az alkalomhoz, hiszen arról szólt, hogy a videó átveszi a rádió helyét. Hat évvel később, amikor végre sor került az MTV európai elindítására is, nagy volt a nyomás, hogy egy hasonlóan áthallásos számot találjanak. És sikerült is, mert a Dire Straits-slágere, a "Money For Nothing" azzal kezdődik, hogy Sting elvokálozza, hogy "I want my MTV", azaz az „MTV-met akarom.”

A brit filmrendező, Steve Barron által rendezett Dire Straits-sláger volt az első klip, amely 1987. augusztus 1-jén adásba került az MTV európai csatornáján. A Sting vokálon kívül is tökéletesen tükrözte a videó, mit jelentett az MTV terjeszkedése a zeneipar számára. A CGI grafika használata akkoriban úttörő volt, és jelezte a zene egyre vizuálisabbá váló jellegét, és eltávolodását a rádiózástól.

De maga a zenekar alapítója, Mark Knopfler nem tekintette egyértelműen pozitív fejleménynek ezt az iparág számára, mivel a művészi alkotásról a populáris videók készítése felé tolódott el a hangsúly. Ezért van az, hogy maga a "Money For Nothing" a nagy hajú szépfiú rocksztárokon élcelődik. Az ironikus dalban két munkásosztálybeli férfi konyhabútorok szállítása közben rácsodálkozik az ügyfelük tévéjén futó MTV-re, és keveredik bennük a csodálat és az irigység a rocksztárokkal szemben, akik a klipekben bohóckodnak, nem dolgoznak, és mégis megkapják ingyen a csajokat.

Ezután viszont beúszik Sting vokálja ("I want my, I want my, I want my MTV"), ami árnyalja a dal videóellenes hangulatát, még ha ironikusnak is szánták ezeket a sorokat. A klip természetesen sláger lett. Az MTV rotációban játszotta, és a harmadik alkalommal megrendezett Video Music Awards-on 11 jelölést kapott, és kettőt meg is nyert. Az "Év videója" címért folyó versenyben a nem kevésbé úttörő "Take on Me"-t előzte meg, amelyet szintén Barron rendezett.

Barron, aki a Michael Jackson-féle "Billie Jean"-hez forgatott klippel tette le névjegyét, a Yahoo-nak elmondta, hogy a Warner Brothers egyik vezetője kereste meg a Dire Straits kislemezével kapcsolatban, amelyet azzal a feltétellel rendezhetett, ha elrepül Budapestre (itt lépett fel 1985 májusában a zenekar), és meggyőzi a tagokat, hogy fogadják el a koncepciót.

"A Dire Straits nagyon purista, igazi zenészek, különösen Mark Knopfler, aki nem igazán rajong a klipekért és mindazért, amit képviselnek" – idézte fel Barron a memoárjában, hogy milyen nehéz dolga volt. Végül állítólag az akkori barátnője győzte meg Knopflert a vacsora alatt, aki bár igent nem mondott, de nemet sem, ezért Barron egyszerűen megcsinálta a videót.

A Bosch FGS4000 (más néven Paintbox) nevű CGI-rendszert használta ahhoz, hogy a felvételeket animált festékpixelekkel színezze. A munkálatok három és fél hétig tartottak, és éjjel-nappal dolgoztak, hogy a szűk határidőre elkészüljön a videó.

A "Money for Nothing" talán még tökéletesebb dal volt az MTV Europe indulásához, mint a "Video Killed the Radio Star" az amerikai megfelelőjéhez, mert miközben tökéletesen ábrázolta a zenei videó növekvő jelentőségét, rámutatott arra is, hogy ennek milyen következményei vannak a zeneiparra nézve. A klip sikere a dalszövegét tükrözte, mert Knopfler minden vonakodása ellenére milliókat hozó sláger lett belőle.

Via: Far Out Magazine