„Nincs már bennem szenvedély” – 30 éve halt meg Kurt Cobain

Ő volt a grunge apostola és a seattle-i alternatív rock kereszteslovagja. Ugyanakkor súlyos drogfüggő volt, és máig keringenek konteók arról, hogy nem is lett öngyilkos, hanem a felesége, Courtney Love végzett vele.

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1994. április 5-én halt meg Kurt Cobain, a Nirvana énekese, szövegírója és gitárosa – máig tisztázatlan körülmények között lett öngyilkos a seattle-i házában. A holttestére csak három nappal később talált rá egy villanyszerelő. Ő volt a grunge apostola és az alternatív rock kereszteslovagja, az örök lázadó, az ellenkultúra ikonja. Ugyanakkor Kurt Cobain, mint ember, súlyos depresszióval küzdött, amit drogokkal és alkohollal próbált tompítani, mielőtt fejbe lőtte volna magát, épp ezért számos magyarázat és konteó kering a halálával kapcsolatban.

Forrás: Frank Micelotta Archive /Getty Image

 

Az biztos, hogy az énekes a depressziója miatt Prozac-ot szedett, és ópiátokat is fogyasztott. A felesége, Courtney Love visszaemlékezése szerint egy hónappal az öngyilkossága előtt Cobain kómába esett, mert halálos adagot kevert magának a Rohypnolból és pezsgőből. Courtney Love a Vanity Fairnek adott, szokatlanul őszinte interjúban elmondta, hogy Cobainnak három korábbi öngyilkossági kísérlete is volt, ami miatt elkezdett Narcant hordani magával arra az esetre, ha a férje túladagolná a heroint (ez a szer ugyanis visszafordíthatja az ópiátok túladagolásának életveszélyes tüneteit). Nem sokkal a halála előtt Cobain a zenésztársai és Courtney Love kérésére bejelentkezett egy Los Angeles-i rehabilitációs programba. Innen azonban három nappal később szó nélkül távozott, ezért a felesége felfogadott egy magánnyomozót, hogy keresse meg az énekest.

Cobain ezalatt még az öngyilkossága előtt megírt egy búcsúlevelet, melyben szót ejtett a hírnévvel kapcsolatos nézeteitől kezdve a rajongók, a felesége és lánya iránti szeretetig. A levél utolsó sora talán az egyik leghíresebb utolsó szavak, amit zenész valaha leírt:

Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.

Cobain halála szó szerint sokkolta a rajongókat: néhány héttel később például egy Nirvana-rajongó is öngyilkos lett, és egy, az énekes levelére hasonlító búcsúüzenetet is hagyott hátra. Sokan máig kitartanak amellett, hogy nem öngyilkosság, hanem gyilkosság történt – a Courtney Love által felbérelt magánnyomozó, Tom Grant például The Mysterious Death of Kurt Cobain: Suicide or Murder? (Kurt Cobain rejtélyes halála: öngyilkosság vagy gyilkosság?) címmel könyvet is írt az esetről. Ebben a korábbi munkaadóját, Courtney Love-ot pszichopatának és szociopatának festette le, és azt a konteót osztotta ő is, hogy Cobaint a felesége ölte meg. Ugyanerről van meggyőződve Courtney Love apja is, aki el is hidegült a lányától, miután talált egy olyan cetlit a néhai zenész pénztárcájában, amelyen az állt, hogy „Love "pénzt szippantott le a számlájáról”.

(via Americansongwriter.com)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.