begamary 2014 márc. 09. - 00:51:15
(54/74)
Háborús kalandfilmnek jó, de ez nem az eredeti történet. Lassan 2015-öt írunk igazán megszülethetne már a "normális" átirata is Cornelius Frost szökésének. Inkább legyen 2 részre bontva, de nekem ez nem tetszett. Sokat kihagytak belõle. ÉS ami benne volt és tényeken alapult, azok közül is sok változást tapasztaltam a filmben.
begamary 2014 márc. 06. - 21:57:03
(53/74)
Most olvastam el másodjára az eredeti történetet és kíváncsi vagyok, hogy mennyit változtattak rajta a filmvásznon.
9/10
LajtaJ 2013 dec. 13. - 01:18:11 9/10
(52/74)
Szerintem továbbra is csak egy szép mese a könyv és ennek megfelelõen a film is. Túl sok GULÁG szakirodalmat olvastam (Rózsás János, Bien György Zoltán, Alekszander Szolzsenyicin), hogy valós fogalmaim legyenek a szovjet munkatáborok világáról, belsõ rendjérõl.

A hivatkozott wikipedia link vége felé is van egy rész - "Doubts of the authenticity of Rost's claims" - amelyben felsorolják Cornelius Rost könyvének hitelességi problémáit. Ezek közül a legkomolyabb, hogy:

- Rost (Forell) nem volt Wehrmacht tiszt
- a müncheni Vörös Kereszt központon keresztül sohasem indítottak keresést a felkutatására
- Rostot már 1947. október 28-án elengedték a hadifogolytáborból, tehát már két évvel korábban a könyvben leírt 1949-es szökéséhez képest

A könyvet és a filmet ennek ellenére továbbra is egy kiváló alkotásnak tartom, abszolút 10-es kategóriájúnak, amit feltétlenül érdemes megismerni, hiszen jó betekintést enged a szovjet valóságba, a kommunizmus valódi arcának megismerése végett.

Rost könyvének megírását valószínûleg egy kegyes csalás, az elveszett hozzátartozók fájdalmának enyhítése iránti szándék vezethette. Ugyanis több millió német katonát és polgári személyt hurcoltak el az oroszok hadifogságba, rabszolga munkára a Szovjetúnió legkülönfélébb tájaira, táboraiba. A mostoha körülmények, a roszz ellátás és az embertelen bánásmód miatt ezek legtöbbje sohasem tért haza, a családjaik, szeretteik viszont évekig szeretettel várták õket haza. Az õ reményeik ébren tartása miatt születhetett ez a könyv, egy kegyes szándékú mese, amelyet az adott körülmények ismeretében teljesen érthetõnek és elfogadhatónak tartok. Kellett egy reményt, egy halvány fénysugárt nyújtani az otthoniaknak, nehogy összeroppanjanak, ezáltal csak az áldozatok számát növelje.

Ez persze semmit se von le a film értékeibõl, feltétlenül meg kell nézni!
10/10
divino 2013 ápr. 02. - 19:51:32 10/10 Előzmény LajtaJ
(51/74)
Igazad van, tényleg elképzelhetetlen hogy onnan megszökjön valaki, de nem is ez a lényeg. A lényeg hogy végre van egy film, ami a másik, a német oldalt is bemutatja. Lássuk be, az oroszok ugyanazt folytatták, mint a németek elkezdtek a 30-as évek elsõ felében. Mellesleg az olaszok voltak fasiszták, a németek nácik voltak.
9/10
LajtaJ 2012 nov. 28. - 14:12:34 9/10
(50/74)
Többször is újra visszanéztem ezt a filmet, amelyet továbbra is egy nagyon értékes és szép mesének tartok, de a valóságtartalmát még inkább nem tudom elhinni.

Azt hogy a helyi lakosság - akár az a jakut falu népessége is - a legkisebb mértékû segítséget is nyújtson egy "fasiszta" németnek, teljesen elképzelhetetlen dolog volt az '50-es évek Szovjetuniójában. Az egyes emberek annyira meg voltak félemlítve, hogy egy ilyen segítség kiderítése esetén (márpedig valaki biztosan beárulta volna õket, hiszen az általános besúgásra volt felépítve a rendszer) biztosan hosszú évekre lágerbe került volna az egész társaság. Ráadásul a helyi lakosságba hatalmas mértákû gyûlöletet neveltek a "fasizta" németekkel szemben (amelyet fokozott az a gyász, hogy mindegyik családnak volt a fronton elesett rokona), hogy egy szökött német hadifogoly semmilyn mértékû segítségre sem számíthatott egyetlen helyi lakostól sem.

A történet mesejellegét a film alkotói is elismerik, amikor a végefelé, az orosz-iráni határon, a hídon a fõhõst üldözõ orosz fõhadnaggyal kimondatja a bûvös mondatot, hogy "legyõztelek Forell".

Egész egyszerûen a Szovjetúniból nem lehetett megszökni! Még az európai területekrõl sem, de a Kamcsatkai félsziget legészakibb pontjáról, egész Szibérián és Közép-Ázsián át, 3 éven keresztül, mindenféle papírok nélkül, milliónyi ellenõrzésen átesve, besúgói hálózatok éberségét "kijátszva", majd az ellenséges Iránba hivatalosan átjutni az teljes képtelenség.

Ettõl függetlenül szép és érdekes mese, amelyet feltétlenül meg kell nézni. Abszolút 10-es kategóriájú film!
Attila148 2011 márc. 31. - 10:07:46 Előzmény Joginder Singh
(49/74)
Hát melyik katonatörténet nincs kiszínezve? :D
Ez általában így van ezekkel a sztorikkal, de hát ez mit sem kisebbít ezen emberek kitartásán és élni akarásán.
10/10
pikemen 2011 márc. 29. - 22:39:58 10/10
(48/74)
Egy egészen kitûnõ film, 10/10 !
Joginder Singh 2011 febr. 08. - 09:38:08
(47/74)
Szerintem is remek film, igazán jól sikerült és szórakoztató. A hitelessége azonban szerintem megkérdõjelezhetõ. Valószínûleg a könyv szerzõje elég élénk fantáziával lehetett megáldva (nyilván a busás anyagi haszon reményében is). Persze ez nem feltétlenül baj, mert nyilván a könyv is (nem olvastam), és hát a film is élvezetes. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a háború után se szeri, se száma nem volt az ilyen és ehhez hasonló történeteknek. A leghíresebb és legvitatottabb Slawomir Ravicz könyve volt, A hosszú menet. Olyannyira hihetetlen volt a történet, hogy sokan komoly kutatásokba kezdtek az 50-es években a szerzõt és a történteket illetõen, és tulajdonképpen sikerült is bebizonyítani, hogy szinte minden kitalált, a szerzõ nem is volt tagja a lengyel hadseregnek, nemhogy hadifogoly szökevényként társaival hazabattyogott volna az Ural mögül a Himalája nyolcezer méter magas hegyláncán keresztül. Biztos jó néhány beszámolóból fabrikálta össze a történetet, hogy minél nagyobbat durranjon. Nos, durrant is akkorát, hogy világsiker lett, és még a mai napig is rendszeresen kiadják a könyvet. Végül is izgalmas kalandtörténet, nincs is ezzel semmi baj. Csak hát igaz történetként tálalni egy kissé erõs. Valószínûleg ezzel a filmmel ill. könyvvel is ez a helyzet. Nem mondom hogy lehetetlen (végül is nagyapám is sok száz - sok ezer??? - társával együtt hazagyalogolt a Don-kanyarból, kapot is egy szép kis fagyást a lábán, amit egy német csodakenõccsel sikerül kikezelni), de ha igaz is, mindenképpen ki van színezve.
10/10
offtopic
hopszi1 2011 jan. 01. - 17:22:08 10/10
(46/74)
Vérprofi film. Egyike a legjobbaknak, amit az elmúlt tíz évben láttam.
supertorpedo 2010 okt. 27. - 18:31:09
(45/74)
Nagyon tetszett a film.
Minden képkockája teljesen elvarázsolt.
10/10
tamast2 2010 okt. 06. - 18:18:11 10/10
(44/74)
Hat nehe elhinni, hogy a behring szorostol telen gyalog at tud jutni oroszorszagon. Az azert durva lenne.
Moszkva - Vlagyivosztok tavolsag megtetele vonattal, akkoriban ket hetig tartott, vagy meg tovabb! A Dezsnyev fok meg sokkal meszebb van :-) Es telen?! Beljebb a szarazfoldon (a csontok utja kornyeken, kb. abban a tersegben johetett) -70 fok is elofordul telen!
A film nekem is nagyon tetszett!
10/10
Nomad01 2010 júl. 03. - 22:49:08 10/10
(43/74)
Akk ne hidd el, Te bajod.Azt nem tudom hogy a film mennyire pontos, de az biztos hogy a fikcó átgyalogolt Szibérián.Nem a filmben hallottam róla elõsször.
9/10
LajtaJ 2010 febr. 23. - 15:55:46 9/10 Előzmény fredi60
(42/74)
Számomra eléggé meseszerûnek tûnik az egész történet. Ha valaki csak valamennyire is ismeri az 50-es évek Szovjetúnión belüli viszonyokat, belsõ mozgási, utazási lehetõségeit (már az egyik járásból a másikba való utazáshoz is rendõrségi engedély kellett), az legalábbis kételkedik a történet valóságában. Hõsünk pedig Kamcsatka legészakibb pontjáról, eljutott Közép-Ázsia vidékére, az iráni határig. Nehezen tudom elhinni, hogy a 3 év alatt mindenol sikerült volna elkerülnie a rendõri ellenõrzéseket.

A legkevésbé hihetõ momentum éppen a vége. Egy jószándékú helybéli (zsidó) ember elmegy a helyi milíciára és a fõhõs személyes jelenléte, sõt fényképe nélkül készíttet számára egy Iránba is érvényes útlevet, majd ezt néhány óra múlva átnyújtja hõsünknek.

A valóságban egy érvényes szovjet útlevél kérvényezése és kiállítása között több hónap is eltelt. A kérvényezõt többszörösen is lellenõrizték, sõt még a családját, a környezetét, munkahelyét is. Az teljesen elképzelhetetlen, hogy valaki az õ megbízása alapján, a fényképe nélkül útlevelet készíttessen számára. Azt csak személyesen õ intézhette el, anyakönyvi kivonatokkal, dokumentumokkal, fényképpel stb. kiegészített útlevél kérelem benyújtásával. Aztán több hónap vagy megkapta az útlevelet, vagy nem. (Ha jó párttag volt, akkor talán volt rá némi esélye, egyébként semmi.)

Tehát szerintem több ponton is hihetetlen a történet, ezekkel együtt is egy érdekes, a szovjet és kommunista diktatúrák világát jól bemutató alkotás, amelyet feltétlenül érdemes megnézni. Felvillant valamit a szovjetek vadállati viselkedésébõl, a Gulág táborok szörnyûségeirõl, amit manapság egyesek próbálnak letagadni, vagy legalábbis megszépíteni.

Ezzel a filmmel együtt érdemes megnézni Sára Sándor: A vád címû filmjét is, amely egy magyar család tragédiáját mutatja be.

Sajnos még nem került hazai vetítésre (elõbb-utóbb azért csak sor fog kerülni rá) az Anonyma-Egy nõ Berlinben címû film se, amely az oroszok vadálaati viselkedését mutatja be az egymillió megerõszakolt berlini nõ esetében. Sajnos ezt a filmet nálunk is el lehettt volna készíteni, mondjuk Egy budapesti nõ címmel.
10/10
fredi60 2009 okt. 09. - 16:54:52 10/10
(41/74)
Kíváncsi lennék a sztorit feldolgozó 6 részes német tévésorozatra is 1959-bõl. De azt biztosan nem fogják vetíteni.
10/10
Snake27 2009 okt. 07. - 16:31:20 10/10
(40/74)
imádtam minden percét a filmnek...nálam leiskolázott minden második világháborús drámát.
McCart 2009 ápr. 12. - 20:54:19 Előzmény Baranyai György
(39/74)
rögtön két film végérõl is többet arultal el mint kellene..:S
máskor SPOILERezz.
R4ven 2009 ápr. 08. - 19:14:09
(38/74)
Egyetértek az elöttem szólókkal tényleg nagyon király film! Kicsit sántít nekem, hogy az a Gulag-vezetö annyi ideig üldözte, de 10/9-et igy is megér. Könyvben is szívesen elolvasnám!
Ajánlom mindenkinek, ritka az ilyen alkotás
vargavince91 2009 jan. 17. - 21:26:07
(37/74)
Nagyon jó film, már többször is megnéztem, csak ajánlani tudom mindekinek, nem nagyon hallottam róla, csak egy áruházban belebotlottam és megvettem. 10/10
Baranyai György 2008 nov. 25. - 14:47:45
(36/74)
Tegnap este volt szerencsém látni a filmet és tényleg "szerencse" volt, errõl a filmrõl még soha nem hallottam, de még a könyvrõl sem/nesze neked Mûveltség, Intelligencia!/.Természetesen, hasonló történeteket hallottam és láttam is, rögtön a Cold Mountain jutott eszembe, de ugye ott legalább három világsztár viszi el a hátán az amerikai polgárháborúban játszódó alkotást,nem beszélve a rendezõrõl,zeneszerzõrõl, Oscar-díjról, csak ott nem happy end a vége, itt szerencsére igen.Mindenesetre jól "elhallgatták" ezt a filmet, ami minden dicséretet megérdemel, a végén még a papírzsebkendõ is elõkerült, ki tudja, mikor bõgtem utoljára ilyen jót/férfi létemre.../. Most viszont mindenki olcsón/990.-/hozzájuthat, én a Saturnban láttam DVD-n.Senki ne sajnálja megnézni ezt a Minghella-hosszúságú eposzt, mert mint tudjuk:"Az embert nem lehet legyõzni."
Nálam ez a film:10/10
10/10
Wallace 2008 nov. 24. - 11:43:30 10/10
(35/74)
Olvassátok el a könyvet. Ott aztán vannak bõven gondolatok. Sokkal jobb mint a film(mivel sokminden lényeges tényezõ más és nincs hálivudi jelenet sem). Én nem tudtam lerakni. Sok felismerés lehet az emberi lélek mélységeirõl.
De film is jó csak nagyon MÁS! Talán jobban eladhatóbb a mahónika só társadalomnak is.