bürgönye 2010 nov. 07. - 16:42:44 Előzmény frenchbullie
(82/102)
Colin Firth sokak számára az archetipikus Mr Darcy, és valóban ragyogót alakít. Egyébként a BBC-féle B&B-t mindenképpen érdemes megnézni, mert a legjobb és leghitelesebb feldolgozások közé tartozik.
Szerintem elég eltérõek a regények, és a szereplõk is változatosak, de ha neked túlságosan egyformának tûnnek, érdemes elolvasnod a Meggyõzõ érveket vagy A klastrom titkát, itt egy kissé más szemszögbõl mutatja be ugyanazt a témát. A Meggyõzõ érvek különösen jó és érett mû.
frenchbullie 2010 nov. 04. - 17:42:39
(81/102)
Üdv! Néhány hónapja a lányommal "nõcis délután"-t tartottunk, és megnéztük ezt a BBC változatot. (BBC-sorozat-fan vagyok!)Szórakoztatott a film, ezért megnéztem az "Emma"-t is. A "Büszkeség és balítélet"-be pedig könyv formában fogtam bele. De - sajnos - valami olyan furcsa érzésem támadt, mintha mindhárom történetben ugyanazokat a karaktereket látnám (szinte csak a nevük változott), akiknek ráadásul a problémáik is mindig egyformák. Úgyhogy a kezdeti lelkesülésem alább hagyott kissé:-( Vajon, ha megnézném a "Büszkeség és balítélet" filmváltozatát, C. Firth Mr. Darcy-ként javítana a dolgon? Vermeer-nek, és Valmont-nak tetszett... (Úgy tudom, õ (is) játsza Darcy-t...)
bürgönye 2010 okt. 17. - 12:11:06
(80/102)
És elnézést, hogy ötven oldalt írtam, de nemrég néztem meg még egyszer, és egy csomó dolog eszembe jutott. :)
bürgönye 2010 okt. 17. - 12:08:20 Előzmény kgyuri0
(79/102)
Szia! Huh, elnézést, csak már régen néztem ezt a fórumot. :) Közben válaszoltak is, látom. Nekem viszont lenne egy kérdésem: miért olyan nagy dramaturgiai hiba az elsõ jelenet? Kétségtelen, hogy nem igazán illeszkedik bele a film többi részébe, de figyelemfölkeltésnek jó...
bürgönye 2010 okt. 17. - 12:02:48
(78/102)
Egy kritikus szerint ez a film alapvetõen az Ang Lee-féle feldolgozás „kistestvére” – és sajnos kénytelen vagyok egyetérteni vele. Nem csupán amiatt, mert nagyon sokban hasonlít rá (és ezáltal megkérdõjelezõdik a létjogosultsága), de azért is, mert mintha ahhoz képest próbálná meghatározni önmagát. Fõleg az elõbbivel magyarázható, hogy csalódtam ebben a változatban – ez ugyanis az oka, hogy az utóbbi részleges kudarccal végzõdött. Az volt a benyomásom, hogy az alkotók nagy erõvel akartak megszabadulni a korábbi adaptáció befolyásától, de nem sikerült nekik. Egyrészt konkrét jeleneteket vettek át a filmbõl („az ezredes a karjában viszi be Marianne-t a házba”-jelenetet még nagyon sokáig nem fogom tudni megbocsátani), másrészt mintha a színészek is annak alapján lettek volna kiválasztva, mennyire hasonlítanak a korábbi változat szereplõihez!
A korábbi adaptációtól való eltávolodás szándéka mindvégig jól érezhetõ. A film egyik legfeltûnõbb vonása, hogy mintha minden erejével elsöprõ és drámai akarna lenni: a zene, a bevezetõ jelenetek, a kézikamera (helyenként idegesítõ) jelenléte mind ezt sugallja – csakhogy mégsem eléggé az, sajnos. Pedig nagyszerû lehetõségük lett volna egy kissé radikálisabb megközelítésre: ha drámai és újszerû, akkor legyen tényleg az, ne torpanjon meg félúton. Már amikor elõször olvastam, akkor is az volt a benyomáson, hogy ez Austen „legromantikusabb” regénye, és prímán el lehetett volna vinni ebbe az irányba. Gondoljunk bele: a regény egyik csúcsjelenete Willoughby fölbukkanása Palmeréknál. Sötét, viharos éjszaka van, a ház jóformán üres, Marianne éppenhogy csak túl van a betegségen, Elinor (aki maga is érzelmi problémákkal küszködik) egyedül virraszt, amikor egyszer csak földúltan beront a húgának az elcsábítója, akit mindenki másnál kevésbé szeretne látni. Ehhez képest a filmbeli változat szerény, vértelen, szinte illedelmes. (Annak viszont örültem, hogy egyáltalán belerakták! Ezt hiányoltam a korábbi adaptációból – ott Willoughby mindössze egy pillanatra tûnik föl a film végén, ami intelligens megoldás, de egy kicsit talán kevés.)
Az elcsábított lány történetszála ugyan többször is föl-fölbukkan, de nem illeszkedik szervesen a filmbe, csupán jelzsésértékû marad, és így egy kicsit furcsának tûnt, hogy egyáltalán belevették. Ha határozottabban egybevetették volna Marianne történetével, kiemelve a hasonlóságokat és a különbségeket, sokkal hatásosabb lehetett volna, és valóban lett volna értelme beleilleszteni a filmbe. Így egy kicsit a levegõben lógott: egy-egy sötétebb jelenet az egyébként visszafogott filmfolyamban. Mindent összevetve úgy tûnik, mintha a legelsõ jelenet után a készítõk megijedtek volna a várható eredménytõl, és inkább visszafogták a tempót. Ezért nagy kár, különösen ha meggondoljuk, hogy a BBC többnyire nagyon érdekes dolgokat produkál, amikor újszerû megközelítésre szánja el magát.
Most, hogy ilyen jól kigonoszkodtam magam: természetesen el kell ismernem, hogy ez a feldolgozás is nagyon igényes, szép, látszik, hogy sok munkát fektettek bele. És a föntiek ellenére igazán élvezetes volt nézni. Az Elinor és Edward közötti szerelmi szál kidolgozása nagyon tetszett, fõleg hogy mindkét figurát igyekezték minden oldalukról bemutatni, kiemelve a köztük lévõ alkati hasonlóságot (szõnyegporolás vs. favágás! telitalálat). Hattie Morahan egyébként is fantasztikusan játszott, rokonszenves volt és hiteles – számomra a film egyik legmegrázóbb jelenete volt, ***SPOLIER – bár nem tudom, kinek*** amikor bevallja Marianne-nak, hogy végig tudott Lucy és Edward kapcsolatáról. ***SPOLIER VÉGE*** Szintén jó megoldás volt, hogy a Brandon ezredes és Marianne közti kapcsolatot már Willoughby fölbukkanása elõtt megalapozták azzal, hogy Marianne saját romantikus képzeteit vetítette rá az ezredesre (noha ekkor még nem volt bele szerelmes) – ezáltal hihetõbbé válik a film végén elhangzó kijelentés is: hogy tényleg szereti. Davies saját bevallása szerint a regény kidolgozatlan pontjait próbálta hitelesebbé tenni, és ez sikerült is neki. Mindent összevetve, egy igényes, élvezetes tv-sorozat – amely azonban, sajnos, egy kissé a fölösleges újrafeldolgozás érzetét kelti.
álmodozó 2010 ápr. 23. - 07:17:30
(77/102)
Ja, azért minden Jane A. rajongónak ajánlom ezt a verziót is!
álmodozó 2010 ápr. 23. - 07:15:37 Előzmény dori942
(76/102)
Hát én már nem is tudom mit is mondjak erre a filmre!
Ha elsõ feldolgozásban került volna filmre, akkor valószínûsítem, hogy 9/10-et adtam volna rá, de Emma T. és Kate W. utáni alakításához viszonyítva sajnos igen gyengének bizonyult számomra, így ahhoz hasonlítva 4/10 adok rá! Az baj, hogy az után az alakítás után nehéz nem hozzájuk viszonyítani, mindenesetre bátor vállalás volt újra feldolgozni!
Egyedül ami tetszett benne, hogy fiatalabb szereplõket válogattak ki a szerephez, és Brandon ezredest is, meg az Edwardot alakító színész is felmúlta véleményem szerint az elõzõ verzióban szereplõket!
Egy szó, mint száz, érdekes volt számomra, hogy itt a nõi szereplõk voltak számomra a gyengébbek, az elõzõ verzióban meg a férfiak! :)
10/10
dori942 2010 febr. 15. - 16:19:53 10/10 Előzmény kgyuri0
(75/102)
az elsõ kérdést már magad megválaszoltad. amúgy, nem értem mért nem tetszik a kezdõ jelenet. médiás szemmel nézve nagyon szépek a beállítások, a fények, színek tökéletesek, és a kamera mozgások is jók. ez a jelenet kellett, hogy megérthessük a könyv olvasása nélkül is a történetet, és az alkotóknak sikerült ezt úgy leforgatniuk, hogy ne legyen közönséges.
a második kérdésedre: mrs. ferrars, miután tudomást szerzett az eljegyzéstõl, az idõsebbik fiát rögtön kizárta az örökségbõl, hivatalosan is a másik fiát jelölte ki egyetlen örökösének. ez úgymond egy """szerzõdés""", amit már nem lehetett felbontani. ezután már akárkivel összeházasodhatott robert.
visszatérve a filmre: nekem nagyon tetszett benne minden, a szereplõk (hogy nem tipikus szépségek), a zene (nekem különösen fontos volt, hogy 2-3 dallam ismétlõdött, ezzel is nyomatékosítani tudták a szereplõk pillanatnyi lelki világát)... sajnos az 1995-öset nem láttam, így nem tudom összehasonlítani, de az már egy plusz, hogy nem közismert színészeket alkalmaztak.
kgyuri0 2010 febr. 06. - 18:46:07 Előzmény bürgönye
(74/102)
Kedves bürgönye!
Valahogy téged néztelek ki, az a fixa ideám, te tudsz válzolni két SPOILER gyanús kérdésemre:
1.Az elsõ rész egy zeretkezéssel kezdõdik, kik a pár? (Csak nem Brandon ezredes 15éves nevelt lánya, akit afilmen csak emlegetni hallunk, W. úrral, a csábítóval)
Ha tényleg õk azok, akkor ez gy elég kapitáéis dramaturgiai hiba
2. Végül kiderül,hogy E. titkos jegyese csak a pénzre hajtott, miután kitagadta a fiút az anyja, az öccsére nyergelt át. Nade a mama kifogása az volt, hogy túl szegény a lány,de akkor az öccshöz nem tartotta szegénynek, vagy egyszerûen a második fiát már nem tagadhatta ki?
Hogy van a könyvben?
SPOILER vége
10/10
astoril 2010 jan. 30. - 12:17:54 10/10
(73/102)
Nekem nagyon tetszett mind a két feldolgozás.=)
napraforgó 2010 jan. 12. - 19:33:58 Előzmény zulma
(72/102)
Azért elárulhattad volna, mi lett a lánnyal és a gyerekével. Annyira nem fogott meg a sztori, hogy elolvassam a könyvet. Szerintem a büszkeség és balítélet sokkal szórakoztatóbb. Amúgy abból is jobban tetszett a Colin Firth - Jennifer Ehle féle változat, mint a mozifilm Keire Knightlyval...
zulma 2010 jan. 12. - 13:36:12 Előzmény napraforgó
(71/102)
En eloszor ezeket a reszeket feliratosan lattam, es most megneztem szinkronosan, es meglepodtem, a szinkkronos valtozat hianyos a feliratoshoz kepest, ezert nem derult ki szamodra mi is lett a fiatal lannyal es a gyermekevel. Bar meg most sem ertem, miert vagtak meg a szinkronos valtozatot, vagy az M1-nek igy fert be a musoridobe?
manócska 2010 jan. 10. - 03:13:15
(70/102)
ehhm lemaradt a vége..szóval annyira nem volt a könyv szerint még "öreg" Elinor.
manócska 2010 jan. 10. - 03:12:33 Előzmény cicelle74
(69/102)
Háát, Emma Thompson aranyosabb arcú (szebb is), de Marianne-bõl az "új" a bájoskább. Én mondjuk nagyon bírom Kate Winsletet, mégis. Az új Elinor nekem túl szigorú, túl vénlányos..annira
10/10
hetty138 2010 jan. 09. - 19:42:13 10/10 Előzmény Alaine
(68/102)
Szerintem is nagyon jó, nem kell mindig mindent valami mással összehasonlítani!
És nem kell mindig minden szereplõnek "gyönyörûnek" lennie, amúgy meg kinek mi a szép.
Sokkal jobb volt így, mint olyan színészekkel, akik minden második filmben szerepelnek, és nem lehet tõlük igazán elvonatkoztatni.
Kétszer is megnéztem, és még meg fogom egy párszor:)
Annyira jó volt, hogy elõször azt hittem, ez az eredeti.
10/10
hetty138 2010 jan. 09. - 19:38:11 10/10 Előzmény Alaine
(67/102)
Szerintem is nagyon jó, nem kell mindig mindent valami mással összehasonlítani!
És nem kell mindig minden szereplõnek "gyönyörûnek" lennie, amúgy meg kinek mi a szép.
Sokkal jobb volt így, mint olyan színészekkel, akik minden második filmben szerepelnek, és nem lehet tõlük igazán elvonatkoztatni.
Kétszer is megnéztem, és még meg fogom egy párszor:)
Annyira jó volt, hogy elõször azt hittem, ez az eredeti.
Alaine 2010 jan. 07. - 01:28:33
(66/102)
Nem vette fel valaki?:)
10/10
zinajda 2010 jan. 05. - 12:49:25 10/10 Előzmény Elekszisz
(65/102)
Az elõzõ jobb volt. De azért ez sem rossz.
10/10
88dorci88 2010 jan. 02. - 00:38:23 10/10
(64/102)
Nem olvastam a könyvet és nem láttam a korábbi filmváltozatot sem de a sorozatot most meg tudtam nézni elejétõl a végéig egyben és nekem nagyon tetszett amúgy is gyengéim a kosztümös filmek de ettõl igazából nem vártam sokat az itt olvasott becsmérlõ hozzászólások után, ehhez képest szerintem nagyon nagyon jó film volt megfelelõ volt a színészek játéka is fõleg hogy viszontláthattam benne a mamma miából ismert fiatal színészt is szóval összességében szerintem ez egy szuper film!
napraforgó 2010 jan. 01. - 10:28:27
(63/102)
Hát igen. Nem tudjuk, hogy mi volt a szépségideál akkoriban férfiban és nõben...
Mondjuk azon kívül, hogy nagy jövedelmük volt. Mert akkor tetszettek, akárhogy is néztek ki...