15 érdekesség, amit talán nem is tudtál a Trójáról

A kalandfilm, aminek a kedvéért kaktuszokat költöztettek.

1. Ez volt Garrett Hedlund első főszerepe.

Hedlund mindössze egy hónapja volt Los Angelesben, amikor felajánlották neki Patroclus szerepét.

2. Brad Pitt durván kipattintotta magát.

A forgatás kezdete előtt Pitt körülbelül 72 kilót nyomott. Hat hónap alatt 11 kiló tiszta izomtömeget kellett felszednie, hogy egy görög istenére hasonlítson a teste.

 

Forrás: InterCom

 

3. Két hurrikán egy hónap alatt.

A mexikói forgatási helyszínre kevesebb mint egy hónapon belül két hurrikán is lecsapott. A második a forgatás utolsó hetében, amikor már nagyjából minden kész volt.

"A hatalmas sátrak, amelyekben az összes jelmez volt, a kellékek és minden egyszerűen eltűnt - gyakorlatilag a levegőbe repült" – mesélte később Wolfgang Petersen rendező.

4. Egy kaktusz és teknős se sérült meg.

A csatajeleneteket Cabo San Lucas sivatagjában vették fel, ahol egy olyan kaktuszfajta nő, amely egyedülálló a környéken. A filmeseknek ezért szakértőket kellett felbérelniük, hogy a növényeket ideiglenesen más helyszínre költöztessék. A forgatás után visszatették őket a helyükre. A tengernél pedig a régió teknősállományát kellett megvédeniük, két biológus ügyelt rá, hogy a tengerparti jelenetek forgatása közben ne sérüljenek meg a tojások.

Forrás: InterCom

 

5. Sean Bean teljesen lehidalt Peter O'Toole-tól.

Amikor először találkoztam vele a forgatáson, egy köntösben volt, cigarettatartóval a kezében, és azt mondta: "Sean, hogy vagy, drága fiam?" Pont olyan volt, amilyennek elképzeltem.

 

6. Brad Pittnek elszakadt az Achilles-ínja.

A színész visszaemlékezése szerint a sok ugrálás és harc a homokban betett a lábának – a forgatás előtt hónapokon át edzett –, és ez vezetett a kopásos sérüléshez. Szerencsére akkor már a legvégéhez közeledtek a munkálatok.

7. Bolgár görögök

300 bolgár férfi statisztát szállítottak a mexikói forgatási helyszínre, és kiképezték őket a csatajelenetekre, hogy a görögök és a trójaiak kellően európaiaknak tűnjenek. Ők egészítették ki az európai kinézetű mexikóiakat, és a harci közelképeknél használták őket.

8. A hőség időnként elviselhetetlen volt.

Az egyik nagy harci jelenet forgatása alatt több színész is összeesett és elájult a hőség okozta megterhelés miatt. Még az edzett, bolgár sportolók közül is többen kidőltek.

9. Peter O'Toole kisétált a vetítésről.

A színészlegenda "katasztrófának" nevezte a filmet, és Petersen rendezőre is volt néhány keresetlen szava, "bohócnak" nevezve őt.

Megnéztem 15 percet a filmből, aztán kisétáltam. Legalább volt egy jó jelenetem."
Forrás: InterCom

 

10. A törököké lett a faló.

A filmhez tervezett trójai falovat a forgatás befejezésekor a török kormánynak ajándékozták. A kelléket egy Çanakkale nevű kisváros sétánya mentén helyezték el, amely mindössze egy órányi autóútra van a trójai romoktól.

11. Peter O'Toole nem volt egy leányálom.

Diane Krugert egyszer megkérdezték egy interjúban, hogy ki volt a legundokabb színész, akivel valaha dolgozott, és ő habozás nélkül azt válaszolta, hogy Peter O'Toole. A színész szerinte azt akarta, hogy mindenki tudja, hogy ő Peter O'Toole, annak ellenére, hogy csak kétnapos szerepe volt, ráadásul állandóan részeg volt.

12. Akhilleusz és Hektor párbajához nem használtak kaszkadőrdublőröket.

Eric Bana és Brad Pitt inkább megállapodtak abban, hogy minden egyes véletlen találatért fizetnie kell az elkövetőnek: 50 dollárt egy könnyű ütésért és 100 dollárt egy súlyosabbért. Végül Pittnek kellett 750 dollárt kiperkálnia Banának.

Forrás: InterCom

 

13. Christopher Nolan is megrendezhette volna a filmet.

De visszautasította, mert "nem érezte a dolgot."

14. Utalás a Vergilius-féle Aenisre.

A film vége felé Parisz átadja Trója kardját egy Aeneas nevű férfinak, és azt mondja neki, hogy amíg a kardot egy trójai birtokolja, addig a népüknek mindig lesz otthona.

Olaszország egyik eredettörténete szerint Rómát Aeneas alapította, miután elhagyta Tróját, azaz Róma először a trójaiaké lett volna.

15. A Trónok harca-kapcsolat.

A filmet a Trónok harca társalkotója, David Benioff írta, a főszereplők közül négyen pedig később a Trónok harcában is feltűntek. Ők Sean Bean, James Cosmo, Julian Glover és Mark Lewis Jones.

via: IMDb