8 emlékezetes pillanat a 80 éves Koós János tévés fellépéseiből

Macska-duett Hofival, örök barátság Bajor Imrével, Kislány a zongoránál, balatoni slágerek!

Koós János ugyan már tavaly novemberben betöltötte a nyolcvanat, de úgy látszik, hogy csak mostanra sikerült lefoglalnia egy jubileumi Koós 80-buli erejéig a MOM Kulturális Központot. A március 9-i, fergeteges retróparty apropóján összeszedtünk 8 felejthetetlen pillanatot a magyar tánczene királyának több évtizeden átívelő, gazdag életművéből.

1. Kislány a zongoránál

A bukaresti születésű Kupsa János Miskolcra költözése után az '50-es években már a Zeneművészeti Főiskolára járt és az Országos Pénzügyőr Zenekarban játszott. Első sikereit a Kamara Varieté parodistájaként aratta, 1961-ben megjelent első nagy slágere a Micsoda nagyszerű dolog, majd jött a '60-as évek Táncdalfesztivál-őrülete, amellyel országos ismertségre tett szert. 1966-ban előadói díjat kapott, 1968-ban pedig első lett a Kislány a zongoránál című örökzöldjével.

2. Macska-duett

Ezt a dalt bizonyára sokan ismerik és szeretik, hiszen pompás animációs klip is készült hozzá, a Macskafogót is jegyző Nepp József  jellegzetes rajzfilmfiguráival. Arra viszont már nem biztos, hogy mindenki emlékszik, hogy az örökzöld Hofi-Koós duett eredetileg egy 1976-os zenés rádiójáték, a Kovács Katival együtt felvett Kell néha egy kis csavargás egyik dalbetétje volt. A szöveget Hofi és állandó szerzőtársa, Szenes Iván írta, a zenét pedig a Hofival szintén sokszor együtt dolgozó Malek Miklós szerezte. A teljhatalmú Hanglemezgyár azonban nem hitt az önálló album sikerében, így csak a Macska-duett és a Lazítani című Hofi-dalból lett igazi sláger, a teljes kiadásra egészen 1989-ig kellett várni.

3. Nemcsak a Balaton...

Koós János a Kell néha egy kis csavargás készítésekor annyira jól megtalálta a közös hangot Kovács Katival és Hofival, hogy később többször is felléptek így hármasban különféle zenés paródiákkal. Ezek közé tartozik az a '70-es évekbeli tévéműsor is, amiben a Nemcsak a Balaton van a világon című dalukban viccesen arról panaszkodnak, mennyire tele van nyaranta üdülni vágyókkal a Balaton, valamint a Velencei-tó és a Tata melletti Öreg-tó is. A zenét a Koós-Hofi-Kovács trió állandó kísérő zenekara, Malek Miklós Express együttese szolgáltatta.

4. Tákátáká

A Kádár-korszak könnyűzenei életében az alkotók nem sokat törődtek holmi szerzői jogokkal – külön cikket lehetne írni, hogyan született meg egy-egy külföldi slágerből a Süsü főcímdala vagy a Macskafogó Négy gengsztere. Paco Paco Taka Takata című, 1972-es slágere megihlette például az ország legelső tinédzser popsztárját, Ambrus Kyrit is, akinek felejthetetlen balatoni nyári slágerét, a „Nyáron a Balaton idegen szótól oly hangos”-t a '70-es években Koós János is nagy örömmel énekelte. Koós egyébként idővel akkora Balaton-rajongó lett, hogy a magyar tengertől pár kilométernyikre, Fülén vett magának házat.

5. Hungarian Trololo Man

A külföldi slágerek olyannyira nem voltak ritka vándormotívumok a hazai könnyűzenei életben, hogy a '70-es évek második felében Koós magyar szöveggel énekelte el Eduard Anatoljevics Hil 1976-os slágerét. Persze ezen akkoriban senki nevetett, mivel a hazájában mindig is népszerű szovjet táncdalénekes csak 2009-ben vált mémmé, és lett ismert az egész világon Trololo Guy néven. Ezzel pedig Koósnak is kikövezte az utat: ma már a régi videója a Fourth Trololo Man-ként kering a neten.

6. Koós és Bajor vendégségben Friderikusznál

Sok bulvárlap és életmódmagazin sokszor megírta már, hogy milyen legendás barátság fűzte Koós Jánost a 2014-ben elhunyt Bajor Imréhez. A sztárpáros legemlékezetesebben Friderikusz Sándor talkshow-jában, a Váratlan vendég-ben sztorizott kettejük kapcsolatáról: az MTV-n 1994 és 1997 között a Kontrax-reklámokkal teli Friderikusz Show mellett párhuzamosan futó műsorban ugyanis Oli úr nőnek öltözött!

7. Álriporter veri át Koóst

A dizőznek öltözött Bajor Imre mellett az is egy emlékezetes médiatörténeti pillanat volt, amikor Friderikusz egyik teszetosza álriportere, Hunyadi Tamás fárasztotta le a hülye kérdéseivel Koós Jánost. Ezek a kamuinterjúk a Meglepő és mulatságos show-ban mentek le, amit 1998-99 között vetített az RTL Klub, természetesen többmilliós nézettséggel.

8. Koóstoló

Koós János egy idő után olyan ismert és kedvelt hazai celeb lett, hogy már nemcsak vendégként vagy sztárfellépőként láthattuk különböző talkshow-kban, de saját műsort is kapott az RTL Klubon. Ez volt az 1999 és 2000 között futó, szépemlékű Koóstoló, ami kéthetente hozta el a szilveszteri hangulatot a panellakások nagyszobájába. Itt simán megfért egymás mellett a gagyi díszletek között a 3+2-vel mulatóst éneklő Koós, a mennyezetről lelógatott motor alatt playbackező Edda, a frakkban és csokornyakkendőben sanzonokat daloló Bodrogi Gyula, meg a Fresh lányok csípőrázó táncikálása is.