Kutya kutya hátán

A sétáltatáshoz úgyis kissé hideg van, rendezzünk hát kutyás hétvégét a tévé előtt, keverékekkel, dalmatákkal, golden retrieverekkel, pitbullokkal és egyéb fajtákkal.

Péntek:  Az első kutya (2010)

Az Egyesült Államok elnöke mindenkori elnőkének MUSZÁJ, hogy legyen kutyája, ami persze PR fogás, de sokat elmond az illető államfő jelleméről is. Obamának portugál vizikutyája volt, mert a lányai nem allergiásak ennek a fajtának a szőrére, Trumpnak gondolom moszkvai őrkutyája lesz. A filmbeli elnöknek (Eric Roberts) kedves keveréke van, aki akkor tűnik el, amikor egy merényletkísérlet után hatalmas felfordulás támad.

Teddy elszakad gazdájától, és végül teljesen egyedül marad. A magányosan csavargó eb végül egy árvaházban köt ki, ahol összebarátkozik Danny-vel, a magányos kisfiúval. Mikor a kissrác rájön, hogy Teddy valójában az elnök kutyája, úgy dönt, hogy megszökik otthonából, és visszaszolgáltatja az állatot annak jogos tulajdonosához, mert ez a helyes döntés. Kedves, de nem emlékezetes sztori, ami jó sokat mutat meg Amerikából.

Szombat: 101 kiskutya (1996)

A Disney 1961-es klasszikus egész estés rajzfilmjét ki tudja miért, de három és fél évtizeddel később megcsinálták élőszereplős verzióban, ami végül is nem volt rossz ötlet. Az érdem persze Glenn Close-é,  aki a tökéletes Szörnyella De Frász, a milliomos rémség, aki kiskutyákból varrt szörmebundákat hord. Ez persze egy horrorfilm kiindulópontja, de a gyerekek szerencsére nem szoktak az ilyesmire rákérdezni.

Glenn Close olyan jó volt, hogy arra már biztos kevesen emlékeznek, kik játszották a kedves szerelmes párt, akinek a kutyáira fáj a foga – egyébként Jeff Daniels és Joely Richardson voltak -, de a későbbi Dr. House, vagyis Hugh Laurie is feltűnik a filmben, Ahol egyébként összesen 230 kölyök és 20 felnőtt dalmatát alkalmaztak a forgatás alatt, a színészeknek pedig nyers virslivel kenték be az arcát, hogy a kiskutyát „szeressék” őket. Még ma is kultikus darab, és nem véletlenül.

Vasárnap: Úton hazafelé 2. - Kaland San Franciscóban (1996)

1993-ban készült a nagysikerű első rész, ami elég sok pénzt hozott ahhoz, hogy garantálja magának a folytatást, ami valamilyen oknál fogva részben San Franciscóban játszódik, talán azért, mert ott kellemes az időjárás. A három jól ismert barát – legalábbis az első rész ismerők számára - két kutya és egy macska, Árnyék, Mázli és Szeszi visszatér! San Franciscóban élnek egy családnál, ám befogadó gazdáik Kanadába készülnek.

Az megzavarodott állatok inkább lelépnek a repülőtérről, amikor csomagként akarják őket feladni, és a nyomukban loholnak a vérvörös furgonnal közlekedő sintérek. San Francisco utcáin összebarátkoznak egy csapat ravasz utcatöltelékkel, akik segítenek a sintérek elleni harcban. A magyar fordításban az eredeti Lutriból Mázli lett, sőt, a fajtát is megváltoztatták, hiszen ő eredetileg amerikai buldog volt, most viszont amerikai pitbull terrierként tér vissza, az életérzés azonban ugyanaz.